Den lille havfrue

Kommentera




Dröm om vår förvåning när vi vallfärdat ända till Köpenhamn och så har Den lille havfrue åkt på semester till världsutställningen i Shanghai... Nåväl.

Den lille havfrue (den lilla sjöjungfrun), uppställd på Langelinie i Köpenhamn, Danmark, är en skulptur i brons av den danske skulptören Edvard Eriksen (1876–1959) och är den kanske mest berömda sevärdheten i Köpenhamn, vid sidan av Tivoli. Den lille havfrue är alltså en sjöjungfru och sitter ensam på en sten i hamnen. Eriksens modell var hustrun Eline Eriksen och verket stod klart 23 augusti 1913.

Edvard Eriksen skapade statyn "Den lille Havfrue" efter H.C. Andersens saga. Statyn var inspirerad av balettdansösen Ellen Price, som utförde sjöjungfruns roll på Det kongelige Teater i Köpenhamn.

Verket har vid flera tillfällen utsatts för vandalism. Den första gången var den 25 april 1964, då någon sågat av hennes huvud. I mars 2007 målades sjöjungfrun rosa.

Skulpturen på Langelinie är faktiskt en kopia av originalskulpturen av den lilla sjöjungfrun. Originalet bevaras av bildhuggaren Edvard Eriksens arvingar. Det finns ytterligare tre exemplar: ett i danskkolonin Solvang i Kalifornien i USA, ett i Kimballton i Iowa i USA och ett i Vancouver i Kanada.